Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
    Wydział Rolniczo-Ekonomiczny  
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

 

  • rola czynników mikrobiologicznych w kształtowaniu i zwiększaniu produktywności biologicznej agrosystemów polowych, leśnych i trawiastych,
  • problem zmęczenia gleby,
  • ekologia, biochemia oraz fizjologia mikroorganizmów występujących w środowiskach naturalnych (gleba, woda, powietrze) oraz w pomieszczeniach inwentarskich,
  • biologiczne wiązanie azotu przez drobnoustroje,
  • produkcja przez drobnoustroje glebowe substancji biologicznie czynnych, w szczególności mykotoksyn, nitrozoamin oraz antybiotyków,
  • mikroflora powietrza,
  • mikroflora fyllosfery oraz ryzosfery,
  • oddziaływanie na środowisko uciążliwych obiektów komunalnych (składowiska odpadów oraz oczyszczalnie ścieków),
  • oddziaływanie substancji toksycznych (m.in. metali ciężkich oraz pestycydów) na drobnoustroje glebowe,
  • prace zmierzające do opracowania biopaliw II generacji,
  • bioremediacja gruntów skażonych substancjami ropopochodnymi.
  • ocena oddziaływania czynników antropogenicznych i środowiska na agrofagi
     i organizmy pożyteczne,
  • wpływ zanieczyszczenia środowiska na organizmy grzybowe i bezkręgowce,
  • ocena występowania grzybów owadobójczych w glebie w zależności od jej użytkowania i właściwości,
  • biologiczna ochrona roślin,
  • wpływ wybranych czynników fizycznych i chemicznych w warunkach laboratoryjnych na mikrogrzyby, nicienie i wybrane rośliny.