Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
    Wydział Rolniczo-Ekonomiczny  
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

grafika ilustracyjna

  • ekologia, biochemia, fizjologia i charakterystyka molekularna mikrobioty środowisk naturalnych (gleba, woda, powietrze)
  • biologiczne wiązanie azotu, substancji biologicznie czynnych, w szczególności mykotoksyn, nitrozoamin oraz antybiotyków przez drobnoustroje glebowe,
  • ocena wrażliwości bakterii i grzybów wyizolowanych z różnych środowisk na antybiotyki,
  • ocena wpływu biowęgla na skład biocenotyczny gleby
  • wpływ nanocząstek srebra na grzyby mikroskopowe i bakterie,
  • oddziaływanie na środowisko obiektów komunalnych (składowiska odpadów oraz oczyszczalnie ścieków),
  • badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego oraz zapylenia powietrza w pomieszczeniach użytkowych,
  • interakcje pomiędzy organizmami szkodliwymi i pożytecznymi w uprawach roślin.
  • zależności pomiędzy czynnikami antropogenicznymi i środowiskowymi (m.in. wpływ agrotechniki, pestycydów, nawozów) a nasileniem chorób i szkodników występujących w agrocenozach,
  • biologiczna ochrona roślin,
  • oddziaływanie substancji toksycznych (m.in. metali ciężkich oraz pestycydów) na mikrobiom gleby,
  • bioremediacja gruntów skażonych substancjami ropopochodnymi,
  • oddziaływanie funkcjonalizowanych nanocząstek srebra na mikroorganizmy i rośliny.